Den 14 september i år är det planerat att Sverige ska gå till val och välja våra representanter till Riksdag, Kommun och Landsting. Tänkte att det vore kul att se vad folk har för avsikt att rösta i framförallt Riksdagsvalet (om ni vill får ni gärna ange vad ni tänker rösta till kommun och landsting också!).
Skriv gärna er syn på de stora frågorna i Riksdagsvalet:
Vinster i välfärden
Min åsikt: Bör inte nödvändigtvis förbjudas, men välfärden är ingen plats för riskkapitalister som vill gå med vinst. Privata aktörer KAN vara nyttigt, men har hittills mycket kvar att bevisa. Med staten som ansvarig så ökar garanten för att alla får en jämlik vård oavsett social status, etnicitet, geografisk hemvist, kön, etc. En privat aktör kommer etablera sig där marknaden och kunderna finns, och det är inte alltid nödvändigtvis där behoven finns, vilket apoteken är ett bra exempel på. I Stockholms innerstad finns det säkert en 5 aktörer inom en radie av 2 km (då räknar jag inte försäljare av mindre läkemedel, så som nässpray, aspirin, etc.) medan det i den byn som min mor kommer ifrån, Lima, inte finns ett enda apotek. Det är givet att det alltid kommer finnas fler apotek i större städer än i små byar då behoven och trycket på dem är högre, men det måste åtminstone finnas ett apotek även i små byar. Skola, vård och omsorg ska finnas tillgängligt för alla, oavsett ekonomisk status eller geografisk hemvist.
Skola och utbildning
Min åsikt: Vad gäller privata aktörer så finns det vissa fall där det kan vara rimligt att tillåta privata aktörer, för att få en ökad bredd på utbildningar. Vill ex. Åhléns öppna ett designgymnasium ska det få ha den möjligheten, men det måste finnas en garant att det inte är riskkapitalister som ligger bakom och bara är inne för att tjäna pengar med ett kortsiktigt perspektiv. En lösning vore att ge staten 50% av bestämmanderätten i såna fall, med möjlighet för den privata aktören att köpa sig 100% bestämmanderätt efter en viss tidsgräns och uppvisande om att de är seriösa.
Vad gäller betyg är jag kluven. Å ena sidan är det inte ett bra system att mäta kunskap på av flera anledningar, men å andra sidan är det det enda sättet. Är ändå emot att införa betyg från tidig ålder då det vore en ökad stress för de yngre och kan skapa skiljelinjer tidigt. Tioåringar behöver inte få veta att de ritar fult. Däremot kan det vara lämpligt att låta läraren göra en bedömning redan från årskurs 1 för att kunna identifiera ämnen där eleven är svag respektive stark i tidig ålder och sätta in åtgärder tidigt.
Grundskolor och högskolor skall förstatligas för att garantera tillgänglighet.
Jobben
Min åsikt: Med investeringar kommer även jobben att följa. Bygger man ex. ett sjukhus skapas man jobb inom vårdsektorn, byggindustrin, transportindustrin, servicebranschen, etc. Vidare kommer folk att flytta dit, och med fler människor skapas även större behov av tjänster vilket skapar jobb. Med en stark stat och offentlig sektor kommer fler jobb att skapas. Arbetslösa ska erbjudas jobb helt inom de områden där de är utbildade eller har erfarenhet snarast möjligt efter att de avskedats eller avslutat sin utbildning. A-kassan ska vara på en nivå så de kan överleva, men samtidigt uppmuntras till att söka jobb (dvs. täcka vardagsomkostnader så som hyra, el, internet, mat).
Försvaret
Min åsikt: Hjärtefråga och kan här gå in extremt mycket på nittygrittynivå och diskutera i evighet, men ska hålla det kort.
Sverige måste rusta upp såväl det militära som det civila försvaret (räddningstjänsten, etc.). Sverige måste återinföra den allmänna värnplikten för alla som fyllt 18år, med såväl militär- som civiltjänst. Att avskaffa värnplikten över en dag var det största säkerhetspolitiska misstaget sedan Karl XIIs inmarsch i Polen 1701. Situationen i Ukraina har visat att Europa inte är så säkert som många trodde, och ett Ryssland som genomför övningar där man simulerar kärnvapenangrepp mot Sverige kräver en svensk upprustning. Bl.a. bör vi bygga upp luftförsvaret och Marinen (Stockholm är den enda huvudstaden i världen som saknar luftförsvar) samt återupprätta fasta förband på Gotland. Sverige borde höja försvarsanlagen till 2% av BNP samt effektivisera försvarets ekonomi genom att se över våra satsningar. Vi måste även satsa på en inhemsk försvarsindustri igen för att minska vårat beroende av import av materiel, samt även se över vapenexporten och minska alternativt helt dra ner på den till diktaturer och krigförande stater (Ryssland, USA, Saudiarabien, etc.). Vi borde även återupprätta utlandsstyrkan för att undvika situationer som den som uppstått i skuggan av Afghanistan där hela Försvarsmakten organiserar sig, såväl utbildningsmässigt som materielmässigt, efter en viss typ av insats. Istället borde vi ha en myndighet (Utlandsstyrkan) som kan utbilda och organisera förband som skickas utomlands. Vidare borde vi ha kvar en stam av fast anställda soldater för snabbinsatser och hög beredskap (max 10 dagar internationellt och 2 dygn för insatser i närområdet, efter riksdagsbeslut) som organiseras i ungefär en bataljon per förband så vi får en total styrka upp till brigads storlek, samt sjö- och flygstridskrafter. På så sätt garanteras att alla förmågor finns tillgängliga vid en plötslig kris såväl internationellt som i närområdet (tänk Rwanda eller Jugoslavien).
Vidare ska Sverige inte gå med i NATO då det vore ett militärstrategiskt självmord och skulle enbart provocera Ryssland. NATOs skrämseltaktik till trots kommer Sverige troligtvis inte att stå ensamt vid en väpnad invasion då det är otroligt att en sådan skulle ske separat, utan lär snarare ske i samband med en större internationell kris i Baltikum och/eller Östeuropa. Sveirge kan dock fortsätta sitt samarbete med NATO i övningar, PFF samt öka vårat samarbete med grannländerna, framförallt Finland.
Som sagt, hjärtefråga... Men för att sammanfatta: Nej till NATO, ja till allmän värnplikt samt en höjning av försvarsanslagen.
Miljön
Min åsikt: Troligtvis den enskilt största utmaningen för vår tid och det största hotet mot vår planet nu. Den svenska staten bör satsa på investeringar i miljövänlig teknologi och subventionera miljövänliga fordon och drivmedel. Att ex. förbjuda all icke-nödvändig trafik som inte är miljöklassade fordon i Stockholm och andra storstäder skulle uppmuntra folk till att göra sig av med bensinslukande fordon, och skaffa sig miljövänligare varianter. Vidare bör staten satsa på kollektivtrafiken och den bör i princip göras gratis och tillgänglig för alla. Tågtrafiken bör byggas ut och förstatligas för att hålla en bra kvalité och lägsta möjliga priser. Vidare ska vi inte satsa på vare sig gas eller kärnkraft, utan fokusera på en övergång till förnybara bränslen, så som vind-, våg-, vatten- och solenergi.
Invandring och integration
Min åsikt: Sverige ska ha fri invandring, och alla kommuner ska ha en viss kvot på lägsta antal flyktingar som de ska ta emot per år (baserad på procent av befolkning över 18 samt BNP [motsvarande för kommuner]) för att få en ökad mångfald samt lätta på trycket för vissa kommuner. Staten ska även uppmuntra till integrationen genom att subventionera SFI-kurser och utbilda invandrare så de kan komma in i samhället och börja jobba, så det inte skapar utanförskap. Ju snabbare de kommer ut och kan börja arbeta eller studera, desto snabbare kommer en invandrare att integreras.
Jämställdhet
Min åsikt: Här har jag svårt att faktiskt problematisera då det i mina ögon är så uppenbart att alla ska ha samma möjligheter och rättigheter oavsett kön, etnicitet, klass, religion, sexualitet, etc. Vet att det inte är så i verkligheten, men det borde vara så...
Nu är jag trött, och kanske kommer skriva mer imorgon.
Jag kommer mest troligtvis att lägga min röst på Vänsterpartiet, i samtliga tre valen. Jag vill rösta på (S), men jag anser att de tappat sitt fokus lite och inte riktigt vet var de står just nu. (V) känns därför som det rätta.
Besvara gärna såväl omröstningen som frågorna. Lägg gärna till era egna frågor om ni känner jag glömt något.
MVH
//KRM