Intressant artikel eller?
http://www.dn.se/debatt/godhjartade-...djur-1.1162661
(vet inte om jag köper den riktigt, men bara att någon vågar ta upp ämnet på ett lite mer analytiskt sätt är något positivt)
Intressant artikel eller?
http://www.dn.se/debatt/godhjartade-...djur-1.1162661
(vet inte om jag köper den riktigt, men bara att någon vågar ta upp ämnet på ett lite mer analytiskt sätt är något positivt)
När ni äntligen kan se vem som drar i alla trådar
Så blir ni aldrig rädda mer
När ni äntligen kan se kejsaren stå naken
Så vänder allt igen
Jag går ensam genom mörkret
/Jo©ke\
Henrik / MrHenko / Kalkyl
Hemsida/Blogg: http://henrikcarlsson.se Musiken: http://henrikcarlsson.se/category/musiken/ - Podcast: henrikcarlsson.se
MySpace: http://www.myspace.com/professorkalkyl - Twitter: http://twitter.com/synvila
Det är ju lite det som varit min poäng ända från början: om vi ska prata moral, rättigheter och skyldigheter för människan som människa måste vi börja med hennes ansvar inför sig själv. Då är det bra att föreställa sig människan ensam och isolerad, vad måste hon göra för att trygga sin överlevnad? Räcker det som vänstern tror att rösta fram att hon ska få ha det bra, eller räcker det att hon bestämmer att hon har rätten att överleva för att hon tycker så? Uppenbarligen inte, hon måste omsätta sitt förnuft i praktik och jobba, skapa sitt eget välstånd med intellektet som främsta verktyg. När man sedan ska diskutera moral i stort, alltså moralen med vilken människor ska bemöta varandra, varför skulle den då vara annorlunda? Alltså, varför skulle människor ha rätt att behandla andra på ett sätt som strider mot de skyldigheter hon har inför sig själv? Om den enskilda individen måste arbeta för att överleva, varför skulle hon då plötsligt få rätten att överleva genom att använda tvång gentemot andra bara för att dessa finns? Vad säger det om deras rättigheter? Varför dyker skyldigheten för dem att trygga andras överevnad plötsligt upp bara för att det finns andra människor?
http://foto.stilren.se - portfolio
http://foto.stilren.se - portfolio
Ok, då kan man tänka sig att den ensamma personen "tar ansvar för sig själv", fattar ett demokratiskt beslut och bestämmer sig för att försöka överleva. Det kan väl funka (som i romanen Doppler) - men man kan ju ha en situation där den ensamma personen inte klarar sig själv, pga. ett brutet ben eller liknande. I ett bra samhälle hjälper man människor som inte klarar sig själv.
Ba-ba-da-ba-da-ba-di-di
Jag hittar inte heller logiken i dessa resonemang, det är mycket motsägelsefullt.
A) Människan ansvarar för sig själv för att hon inte har någon skyldighet att hjälpa andra.
B) Människan har en skyldighet att hjälpa andra människor.
A = B?
Jag förmodar att de flesta håller med om individens rättigheter och ansvar i grunden. Fast någonstans i argumentationen försvinner etiken och det blandas in moral som inte går att argumentera för.
Jag tror att problematiken ligger i politikens praktiska filosofi. Där våra värdefrågor kommer ifrån, om hur vi ska handla.
Då är frågan, på vad bygger vi vår moral, kunskap?
Om det är svaret härstammar argumentationen och kunskapen från den teoretiska filosofin. Det är här paradoxen ligger, vi har en objektiv uppfattning om verkligheten som vi sedan stöter bort med subjektiva, dåligt genomtänkta idéer.
Nu har jag svamlat klart.
I swear by my Life and my love of it that I will never live for the sake of another man, nor ask another man to live for the sake of mine.
Ja, och människor som hjälper varandra kan existera även utanför socialismen. Minns du inte hur mycket stryk du fick i den debatten när vi hade den senast? Du vägrade till slut svara på huruvida ett nyliberalt samhälle där alla delar med sig i själva verket är socialistiskt, och huruvida ett socialistiskt samhälle där ingen väljer att arbeta i själva verket är nyliberalt.
Människan har att rätta sig efter några fundamentala villkor för hennes egen överlevnad. De är att hon måste använda sitt förnuft och arbeta om hon vill överleva. Vill hon inte överleva är det bara att lägga sig ned och dö, det är inte så svårt. När man ska översätta dessa villkor till sk mänskliga rättigheter - där mänskliga betyder lika för varje enskild människa - bör man avgränsa individens handlingsfrihet till principen "min frihet börjar där din slutar". Det betyder att varje människa har rätten att handla förnuftigt för att trygga sin egen överlevnad, och inget annat. Hon får aldrig ta ifrån en annan människa samma rätt och initiera våld för att begränsa andra och gynna sig själv.
Nja, även socialister yrar ju ibland om individens frihet, men då menar de i själva verket friheten att leva på andras bekostnad så att de slipper ta eget ansvar. "Min" moral bygger på allas lika rättigheter till den frihet som krävs för överlevnad, och ingens frihet att inskränka någon annans.Jag förmodar att de flesta håller med om individens rättigheter och ansvar i grunden. Fast någonstans i argumentationen försvinner etiken och det blandas in moral som inte går att argumentera för.
Exakt. En förkrossande majoritet tror att moral handlar om åsikter: det vi tycker är rätt är rätt. Då bör man fråga sig själv vad ett sådant uttalande egentligen betyder, och hur det motiveras.Jag tror att problematiken ligger i politikens praktiska filosofi. Där våra värdefrågor kommer ifrån, om hur vi ska handla.
Då är frågan, på vad bygger vi vår moral, kunskap?
Ja, precis så, och det enklaste sättet att testa idéer är att ställa dem mot verkligheten och fråga sig själv: vad betyder detta egentligen? Ju längre bakåt man kan härleda tankarna desto tydligare blir motsägelserna. Ta tex önskan att vara "fri" att få pengar utan att krävas på en motinsats. Vad implicerar det? Jo, andra människors ofrihet i det att de tvingas att ge ifrån sig frukten av sitt eget arbete under hot om våld, dvs utan att få något annat tillbaka än stryk om de vägrar. Så fungerar inte verkligheten, man kan inte hota den om den inte hjälper en att överleva, så varför skulle man få använda den metoden mot andra människor?Om det är svaret härstammar argumentationen och kunskapen från den teoretiska filosofin. Det är här paradoxen ligger, vi har en objektiv uppfattning om verkligheten som vi sedan stöter bort med subjektiva, dåligt genomtänkta idéer.
Nu har jag svamlat klart.
http://foto.stilren.se - portfolio
http://foto.stilren.se - portfolio
Som man frågar får man svar. Ta gärna tag i svantees tankar: på vad bygger vi vår kunskap och vår moral?
http://foto.stilren.se - portfolio
http://foto.stilren.se - portfolio