Jag förstår inte riktigt frågan. För att inga fel ska begås krävs det att alla tar hänsyn till vad som är människans rättigheter och skyldigheter. Sen är det upp till var och än om de vill betala för att detta styrs upp eller ej (av polis etc). Dock straffar verkligheten oss om vi inte lever efter den, som Oskar sa med den vita flugsvampen.
"Ok men säg att du har en bit mark som jag vill gå på, men du vill inte att jag ska gå på den. Varför får jag inte gå på den marken?"
Om jag förvaltar marken, alltså använder den, så får du kanske inte gå på den. Typ om jag odlar grönsaker så får du inte gå och tampa ner dom får då försvinner min mat. dock är det fel att äga mer mark än vad man klarar av att förvalta. typ, äger man skogar som inte sköts om så är det fel. då får man istället anställa folk som sköter om dessa. och se...där har vi arbetstillfällen!
Senast redigerat av Ginger Fish den 2009-06-20 klockan 02:00.
http://foto.stilren.se - portfolio
http://foto.stilren.se - portfolio
Senast redigerat av Oktjabrj den 2009-06-20 klockan 02:07.
Ba-ba-da-ba-da-ba-di-di
Exakt. Alla handlingar har en konsekvens, och de konsekvenserna kan klassas som "bra" eller "dåliga" med livet som yttersta måttstock. Det är handlingen "att äta en vit flugsvamp" som är politiken, så att säga, och politikens konsekvens beror av de egenskaper som en vit flugsvamp har och som leder till något observerbart hos en människa som äter den.
http://foto.stilren.se - portfolio
http://foto.stilren.se - portfolio
Jag förstår vad man menar med att filosofi är något subjektivt, nämligen: vad som är rätt och fel varierar från person till person. Om jag tjänar på att stjäla Myrpous plånbok, om han nu hade några pengar, så är det rätt för mig och då är det min filosofi, men det är ingen mänsklig filosofi. Den utgår inte från något som är sant om människan. Däremot kidnappar den objektivismens själva grund - att livet är den ultimata måttstocken - men den förvrider innebörden och låtsas att den bara gäller för just den människa som är en specifik individuell existens. Att göra så är dock att ogiltigförklara sin egen filosofi, eftersom man inte kan erkänna sig själv rättigheter i egenskap av människa och sedan förneka andra människor exakt samma rättigheter. Objektivismens premisser leder ofelbart till en liberal politik, och vill man leda dem någon annan vart måste man motbevisa dem. Att acceptera dem som sanna och säga att "detta är ju rätt för mig, alltså är det rätt" oavsett vad det betyder för andra människor är att motsäga sig själv.
Nu sova.
http://foto.stilren.se - portfolio