Nu så.
Nej, jag baserar dem på de levnadsvillkor som människan oundvikligen står inför. En "rättighet" är ett sådant villkor omsatt i praktik i ett socialt sammanhang. Om människan vill överleva som människa (alltså inte som individ utan som fenomenet "människa", det är ju mänskliga rättigheter vi pratar om) måste hon använda sin hjärna och sitt intellekt för att tolka och bemästra den fysiska verkligheten. Att överföra detta till rättigheter handlar bara om att avgöra vad en människa ska ha rätt att göra när hon interagerar med andra i ett samhälle, exempelvis. Att då plötsligt gå ifrån den initiala härledningen av hennes villkor och säga att hon inte har rätt att agera som hon behöver är att ta ifrån henne en rättighet. Problemet med det är att rättigheter inte är något som tas och ges av människor gentemot varandra; det är inte upp till dig eller någon annan att avgöra vad jag får och inte får göra, för hur skulle du kunna motivera det? Vad gör att du som människa får förklara vad jag som människa får och inte får göra?
Nu svarar du kanske att det är ju precis det jag gör, men det är i så fall ett misstag. Jag har inte uppfunnit intellektet eller den objektiva verklighet som omger oss, det är inte jag som har bestämt de villkor vi lever under. Jag försöker bara förklara vad det innebär för människan som människa i ett socialt sammanhang, hur man inte kan härleda rätten att bestämma över och åt andra från någonting annat än sin egen åsikt om hur det borde vara. Det finns ingen logik i det, ingenting i den fysiska världen som bekräftar en sådan åsikt. Det enda man kan säga är att det är bra för den ene eller den andra att få bestämma över den tredje, men än sen? Vad ger en människa rätten att gynna sig själv på en annans bekostnad, om rättigheter ska vara generiskt mänskliga?
En mänsklig rättighet betyder ju en rättighet för människan i egenskap av människa, inte en som gäller för någon men inte en annan, eller för någon på bekostnad av en annan. Det blir per definition ojämlikt, och något som vänstern säger sig vilja bekämpa. Det gäller också att utforma en rättighet som något som gäller individuellt och överförs till det sociala sammanhanget, inte tvärtom: att tex säga att man har rätt till ett hus, kläder, mat och mediciner kräver att andra människor lever under kravet att tillhandahålla detta, mot hot om våld om de vägrar. Det kan aldrig vara en rättighet som gäller för människan i egenskap av människa, för hur förklarar man det? Om du lever på en öde ö, hur uppfylls de behoven då? Du måste ha andra människor omkring dig för att rättigheten ska kunna gälla, de rättigheter jag motiverar gäller för att du har andra omkring dig, inte som ett medel i ditt maktutövande över dem utan som ett skydd.
Den tredje punkten säger inte att om människan inte får behålla 100% av sin produktion så dör hon, det är bara en konsekvent tillämpning av logiken: om hon inte får behålla sin produktion dör hon, så äganderätten är en nödvändighet för överlevnaden. Att den gäller till 100% beror bara på att den inte kan fungera som en självmotsägelse: A är A, vilket innebär att något inte kan vara och inte vara samtidigt. Man kan inte kompromissa och säga att du har rätt att behålla si och så mycket, men inte mer. För igen, hur motiverar man det? Bara genom att säga att det är bra för en annan att få överskottet av en annans produktion, men hur genererar det en rent mänsklig rättighet? Kom ihåg: det finns ingenting i människans generella levnadsvillkor som säger att man ska, får eller behöver ta något från någon annan, så hur översätter man den principen till det kollektiva sammanhanget? Varför har man rätt att gynna sig själv på andras bekostnad bara för att man tjänar på det?
Om vi kommer fram till att människans mest fundamentala mål med sina handlingar är att överleva så är det utgångspunkten för hennes handlingar. Det kan anses gott att överleva, och det som främjar överlevnaden är en god handling. Obs dock: för människan som människa, inte för individen på bekostnad av en annan individ. Om vi då säger att de goda handlingarna är de som genererar överlevnad, hur kan du kompromissa och säga till människan som människa att det inte gäller över en viss gräns? Att en handling är god bara till en viss grad, sen blir den inte god längre? Vad är det då som gör mothandlingen god, nämligen att med tvång överföra resurser från en till en annan? Det förutsätter att den självgenererade överlevnaden antingen i själva verket inte är dog (vad är då gott?) eller att det att tvinga till sig andra resurser är det osm är gott. Och hur motiverar man det, igen, för människan som människa?
Som sagt, det handlar om konsekvens, att en rättighet inte kan båda gälla och inte gälla på samma gång. Det finns liksom ingen skala där det plötsligt blir ont att tjäna sitt eget uppehälle, det finns bara en gräns där någon kan anse att det vore bättre för en annan att få det överflödet. Men igen, om vi pratar om generellt mänskliga rättigheter, vad är det då som ger upphov till en rätt att leva på en annans bekostnad?
Vad ger dig rätten att bestämma det? Vem är du att säga vad som är "rimligt" för mig att få behålla?
Först och främst, vad är en omoralisk handling? Motsatsen till en moralisk, nämligen att missgynna människans liv. Att jag får behålla det jag producerar missgynnar inte dig, för utan mig vore din situation exakt densamma. Det finns ingenting i verkligheten som säger att du hade fått mina resurser som människa om inte jag hade funnits. Här måste man skilja på rättigheter som levnadsvillkor och den sociala kontexten. Rätten att generera min egen överlevnad genom arbete styrt av mitt intellekt är ett levnadsvillkor, rätten att behålla min produktion är en logisk följd av det och i "samhället" innebär det att ingen annan har rätten att ta den ifrån mig. Rättigheter för människan som människa gentemot andra människor. Vad får och får man inte göra?
När du stjäl från mig och tvingar mig att agera för någon annans intressen än mina egna begår du en omoralisk handling genom att du tar ifrån mig rätten att handla i enlighet med mina levnadsvillkor. Det är tvånget och hotet om fysiskt våld som är det omoraliska, inte stölden som sådan. Huruvida jag ändå klarar mig med det jag har kvar eller inte är irrelevant, rättigheten är inget man kan kompromissa med, eftersom kompromissen bara är något som du anser är praktiskt. Men som sagt, rättigheter är inte något som delas ut på nåder av människor till andra människor. Det är inte din sak att bestämma vad jag får och inte får göra, lika lite som det är min att bestämma vad du får och inte får göra.
Den som inte skapar sin egen överlevnad har ingen mänsklig rätt att ändå överleva. Det låter krasst, men så enkelt är det. Det är inte något som har med åsikter att göra, det är bara att testa hypotesen: isolera dig från resten av världen, försök att strunta i att anstränga dig och se om du överleva. Det kommer inte hända. Du kan bara överleva utan ansträngning genom att någon annan anstränger sig, men det är inte din rätt att leva av deras ansträngning. Min rätt till min produktion hindrar inte dig från att överleva, som människa. Du har rätt i att du skulle kunna överleva om du stal från mig, men varför ger det dig en rättighet att stjäla? Skilj på vad som är praktiskt och vad som är rätt.
Det är en bra början, och frågan är: ska rättigheterna utformas efter någonting som faktiskt gäller i verklighet (ska de induceras fram?) eller ska de bara hipp som happ uppfinnas av någon som har en åsikt om hur de borde se ut? Det andra alternativet leder oundvikligen fram till total godtycklighet eftersom du aldrig kan hävda att någonting faktiskt stämmer. Det finns ju ingen koppling till verkligheten, trots att du kallar det ett verklighetsperspektiv. Rättigheterna blir inte mänskliga utan olika individuellt baserat på subjektiva åsikter. Och varför? Hur motiverar du det?
Ja, och därför är det viktigt att använda sig av absoluta fakta, sk axiom. Oreducerbara sanningar. Jag kan hävda att det är "sant" att jag mår bra av att få dina pengar, eller att jag blir lycklig av att plåga andra i ett koncentrationsläger. Men än sen då, vad säger det om mänskliga rättigheter? Varför ska min subjektiva åsikt gälla bara för att jag kan hänvisa till någonting jag kallar en sanning? Om du ska bygga en bro kan hävda att det är sant att det vore fint om den var byggd av papper, det är en sanning. Betyder det att det är rimligt att använda papper som byggnadsmaterial? Nej, du måste så klart ha ett annat perspektiv på byggandet, du måste använda dig av fakta som är relevanta och oreducerbara i meningen att de gäller oavsett förutsättningar eller åsikter om dem. Papper blir inte hållfast bara för att man anser det, även om papper är fint, exempelvis.
Varför detta eviga tjat om "konsekvenser"? Ja, det är sant att det får en positiv konsekvens för mig att ta dina pengar, det är realistiskt och baserat på fakta, men än sen? Varför ger dig mig en rätt att ta dina pengar? För att jag tycker så?
Nej, av samma anledning som John Rawls har fel i sin teori om okunnighetens slöja: trygghet eller välstånd är inget som bara finns helt utan anledning, oberoende av människor. Det finns för att människor har producerat dem, och att jag producerar något betyder inte att du inte kan producera något annat. Min rätt att äga det jag producerar inskränker bara en enda "rättighet", nämligen din rätt att äga det jag producerar. Och igen, hur motiverar du den rätten? Att det är en positiv konsekvens som är realistisk? Vad ger dig rätten till trygghet på min bekostnad? Min trygghet sker inte på din bekostnad, jag tar inget ifrån dig, jag äger och konsumerar bara det som är mitt som en följd av att jag har producerat det.
Nej, du har bara sagt att du tycker det för att det är realistiskt, men varför ger det upphov till en rättighet? Om du dessutom säger att det inte är något positivt per definition, hur kan du då motivera att det ska vara något man får göra? Ändamålen helgar medlen?
Först och främst, världen är inte fattig för att de fattiga inte får äga det vi producerar. Den är fattig för att de inte får äga det de själva producerar, och i många fall för att de inte ens äger rätten att producera. Det är inte så att vi lever under en nyliberala global nattväktarstat som gör människor fattiga, tvärtom lever de fattiga nästan alltid i samhällen som är raka motsatsen till fria. Se gärna konsekvenser, men skilj då också på orsak och verkan.
Det moraliska är ju inte tanken på att alla ska ha det bra, eftersom det förutsätter något annat. Om det fanns en obegränsad mängd rikedom i världen som bara existerar helt utan anledning så vore det antagligen rimligt och rätt att dela ut den jämlikt; då är den ju inte en effekt av något mänskligt utan något som bara finns. Men så är det inte, det materiella välståndet är skapat av människor som därför har rätt till det. Det är sant att man mår bra av att vara rik och trygg, och men det betyder inte att det är en rättighet, och specifikt inte en mänsklig rättighet. Det som är bra för mig är inte automatiskt moraliskt rätt, speciellt inte när det sker på bekostnad av något annan och med en metod som aldrig kan motiveras som god (tvång, hot om våld).
Jag förstår hur bekvämt det är att hävda att alla ska få ha det bra, men vi pratar om faktiska rättigheter här. Det har aldrig varit rimligt att hävda att jorden är platt eftersom den aldrig har varit det, och det är aldrig rimligt att hävda att det är gott att stjäla från andra eftersom det inte är det.
Ingen fara.
Naturligtvis, men detta är praktiska problem, inte moraliska. Menar man allvar med att alla har rätt till trygghet borde man göra nåt åt saken, inte bara snacka. Dessutom, när jag ser framför mig en värld utan gränser där vem som helst får bo och röra sig var de vill ser jag också en värld utan nationalstater och påtvingade trygghetssystem. Det är liksom en förutsättning.