En tes ja, och det mesta tyder på att den är felaktig. Eftersom din ekonomiska bildning är 0 känns det inte som att jag ids förklara varför.
BNP per capita är ett relativt tal det med, om man väljer relativa termer, alltså en skala som bygger på procentuell ökning framför ökning i absoluta tal, vilket man generellt gör. Logiken bakom kan du oavsett inte ifrågasätta: om lyckan stiger långsammare relativt absoluta BNP-tal på högre nivåer så säger det ingenting om hur den stiger relativt tillväxt som tillväxt faktiskt räknas, alltså i relativa tal. Det är bara att göra om skalan så att varje steg är en ökning i procent istället för i absoluta tal, vilket de har gjort. Alltså: om ett land ökar sin BNP/capita med 1%, ger det då samma effekt på lyckan oavsett vilken nivå man börjar på? Är det rimligt att förvänta sig att en ekonomi som växer med 1% genererar samma lycka om den börjar på en hög nivå som på en låg? Ja, det verkar så. Länder som är 1% rikare verkar vara lika mycket lyckligare än de som står på nivå 0, oavsett vilka absoluta nivåer man väljer. Att ett land som ökar sin BNP/capita från 100 till 110 blir lyckligare än ett som ökar den från 1000 till 1010 säger ju bara att 10% tillväxt ger mer lycka än 1%, och det ifrågasätter ingen. Frågan är om 1 eller 10% ger samma effekt för alla länder.Nu pratade vi om vad Economist påstod. Du litar alltså blint på dem för att det är en så kallat renommerad tidskrift. Jag kan lova dig att alla tidningar drabbas av slarv emellanåt - speciellt när det inte gäller deras huvudämne (matte i en ekonomitidning till exempel). Det är inte helt vaket att säga att tillväxt brukar mätas relativt och sedan visa ett diagram med absoluta BNP-data (på logaritmisk skala men fortfarande absoluta, alltså i enheten BNP/capita och inte i BNP-förändring i procent) som exempel på det.
Tänk så här: vi säger att målet med att dricka sprit är att bli så full som möjligt. Du "bevisar" att högre alkoholhalt inte ger mer fylla genom att ge en kvinna som väger 50 kg och dricker för första gången 3 cl sprit blandat med 7 cl Sprite, och en man som väger 100 kg och är alkoholist 4 cl sprit blandat med 6 cl Sprite. Kvinnan blev fullare, alltså är en högre alkoholhalt inte korrelerad med starkare fylla. Hänger du med? Säger det nånting som är relevant för frågan, alltså huruvida man ska satsa på att bli så full som möjligt utan att bry sig om alkoholhalten?