
Ursprungligen postat av
Myrpou
Det är bra att ha ett mål när det gäller politik. Själv tycker jag att målet bör vara att skapa ett samhälle med både god tillväxt och välfärd sedan kan man diskutera hur man kan åstakomma det.
Att ha som mål med en politik att skapa rättvisa är bara korkat, det går inte att skapa rättvisa med politik, eller till viss går det, du kan höja skatterna och göra samhället rättvisare för vissa men då gör du det samtidigt orättvisare för andra.
Att skapa rättvisa genom att ta bort alla skatter går inte heller. Världen är orättvis, deal with it.
När det gäller att skapa tillväxt så tror jag på en blandekonomi, de finns bra åsikter ifrån båda sidor men i sin absoluta form tror jag varken att planekonomi eller marknadsekonomi är bra.
Planekonomin dödar skapandet, kreativiteten och tillväxten, vi behöver konkurens och efterfrågan för att motivera folket till att vara produktiva och därmed öka tillväxten.
Man kan dock inte säga att ju högre konkurens och ju mer vi tjänar på att arbeta mycket och duktigt ju högre tillväxt kommer vi ha. Det är en grov förenkling av verkligheten, människan är mycket mer komplicerad än så. Studier visar istället motsatsen, vi motiveras inte alls av att vi tjänar mycket på att utföra någonting, det dödar istället våran motivation, inspriation och kvalitén på vårat arbete.
Jag tror inte på att ta bort alla skatter automatiskt löser alla problem, om man har ett individualistiskt samhälle som inte tar hänsyn till att vi är individer så kommer det aldrig att bli individualistiskt. Vi borde inte se de oproduktiva som en belastning för samhället, i många fall så är de oproduktiva av den anledningen att samhället inte är perfekt, inget i samhället är perfekt, varken skolan, marknaden eller staten, just därför är det viktigt att man ger människorna fler chanser, just för att de är individer. Då menar jag inte att man ska tjäna på att inte jobba eller ta bort betygen i skolan, bara att man inte helt förslavar sig till marknaden och tror att den är perfekt.
Man får komma ihåg att de flesta av historiens största genier som förändrat världen oftast aldrig lyckats bra i skolan för att de motsträvas av dess dåvarande bestämda åsikter. Visst svenska skolan idag påstår sig alltid vara öppen för diskussion och nya ideér men det är ganska naivt att tro att det stämmer. Det finns jävligt mycket som påverkar elevers betyg, lärarinkompetens och sociala och personliga problem är bara en del av det.